A tárgyalóteremben mindössze tízen voltak. Az öt elítélt, a tárgyalást végző három főtiszt, és két őr az ajtóknál. Logen tábornok feltekintett a papírokról, amik az asztalt borították, majd végignézett az öt megbilincselt katonán.
- Reiben kapitány, remélem tisztában van azzal, amit tett. – kezdte a tábornok. – Megtagadta a kapott parancsot, és támadást indított öt társával. Így volt?
- Igen, uram. De ha nem…
- Hallgasson! Csak a kérdésre válaszoljon.
- Mindenki tud arról, amit akkor tettek. – szólalt meg Talln ezredes, Reiben közvetlen felettese. – Tudunk arról, hogy ezzel a parancsmegtagadással megmentettek három hadosztályt. És csak egy ember, név szerint… - az ezredes a papírok között keresgélt. – Epps hadnagy halt meg. Így igaz?
- Igen, uram.
- Parancsmegtagadásért, védelmi pozíció elhagyásáért, és két Leman Russ, meg egy Basilisk eltulajdonításáért sikeresen kivégzőosztag elé juttatták magukat. – Logen tábornok tartott egy kis szünetet. – De figyelembe véve a harcban nyújtott bravúros teljesítményüket, kapnak egy utolsó esélyt a főparancsnokságtól.
- Mi lenne az, uram?
- Egész egyszerű. El kell kísérniük egy konvojt, ami lőszert szállít a nyugati frontvonalra. Egy Baneblade tankot tudunk biztosítani. Van kérdés?
- Mióta van harc a nyugati területeken, uram?
- Maguk másfél hónapig voltak börtönben. Nem csodálkozom, hogy nem tudnak semmit a mostani helyzetről.
- Kapitány – szólt közbe Talln. – Röviden arról van szó, hogy a nyugati részen levő csapatok kifogyóban vannak a lőszerből. Az út, amin megy a konvoj veszélyes, mert gerillák vannak arrafele. És minket most teljesen lefoglal a frontokon levő helyzet. Maguknak pedig biztosítani kell egy Baneblade-del, hogy a szállítmány oda fog érni.
- Vállalják? – szólalt meg a harmadig főtiszt, Alexander altábornagy.
- Figyelembe véve, hogy nincs sok választásunk, igen.

-

Egy héttel később
A konvoj első két napja zökkenőmentesen telt. Reiben és társai tökéletesen kiigazodtak a hatalmas tankon. A kapitány irányította, Vix és Gorman kezelte a gépfegyvereket, Rock tizedes, a Basilisk tüzére kezelte a fő löveget, és Cole kadét figyelte a radart. Az útnak a felét megtették már, de ellenállásba nem ütköztek.
- Látjátok, srácok? – vigyorgott bambán Rock. – Nincs olyan őrült, aki ki mer állni egy Baneblade ellen.
- Jaja. Ha nem ajánlják fel ezt a feladatot, már rég lyukkal a homlokunkon feküdnénk egy gödörben. – válaszolta vissza Vix.
- Vix, te biztos, hogy egy gödörben fogsz feküdni, ha éjjel megint horkolsz. – mordult fel Gorman.
- Nem is horkoltam…
- Azt a horkolást egy ork megirigyelné haver. – felelte nevetve Reiben.
Mindenki röhögött, még Vix is. Aztán hirtelen vörös fény gyúlt, és a radar sípolni kezdett. A kapitány Cole felé fordult.
- Öcsi, honnan jönnek, és hányan?
- Talán húszan, huszonöten. Jobbról, és előröl, uram. – mondta Cole.
- Kapitány! Rakétavetővel vannak felszerelkezve elől. SSDD lesz! – kiáltott a többiekhez Rock.
- Mi az az SSDD? – kérdezte Cole.
- Ne ezzel foglalkozz kadét, inkább vigyél egy töltényt a tizedesnek. – utasította Reiben. - Vix, Gorman, készítsétek a gépfegyvereket.
- Igenis, uram. – felelték egyszerre, és munkához láttak.
A kapitány leállította a gépet, és elmondott egy imát magában. Egy ekkora tank iszonyatosan erős páncélzatú, de egy jó rakétatalálat képes komoly kárt tenni benne. Rock jelzett, hogy a löveg kész a tüzelésre.
Reiben bólintott, a tizedes bemérte a célt és… nem történt semmi.
- Mi a… ? A francba, döglött a lőszer! – szitkozódott Rock. – Cole, hozz egy másikat!
A tizedes kikapta a csőből a töltényt, majd méregetni kezdte. Aztán rájött, miért nem sült el.
- Ebben nincs lőpor! – üvöltötte, és a padlóhoz vágta.
- Az összesnek ekkora a súlya. – szólalt meg a kadét.
- Tüzeljetek a gépfegyverekkel! – kiáltott Reiben.
Aztán megrázkódott a tank. A kapitány egyből rájött, mi történt. Beindította a motort, de a gép nem mozdult. A többiek a gépfegyverekkel kezdtek lőni. Rock kihajolt a felső megfigyelőből, hogy gránátokat dobjon a gerillák felé. Aztán megtántorodott, és leesett a padlóra. Cole odarohant, hogy megnézze hol sérült meg. Reiben aktiválta az energiacellákat, amik a lézerágyúkat működtették. Befogta az egyik rakétavetőst, de most sem történt semmi. A kapitány szitkozódott és odafordult az elülső gépfegyverhez. Ez működött.
Még legalább egy percig tüzeltek folyamatosan. Aztán amikor a radar nem jelzett semmit, elkezdték átvizsgálni a tankot. Kiderült, hogy mindkét lézerágyú meg van hibásodva, és egyik töltényben sincs lőpor a löveghez. Aztán amikor kívülről nézték át tankot, tudatosult bennük, hogy már sehova nem megy magától a tank. A baloldali lánctalpat teljesen szétroncsolta egy rakéta találat. Ráadásként pedig a felette húzódó védőlemezt magába gyűrte, amikor megpróbálták elindítani.
- Hát ez már nem SSDD Rock. – mondta Reiben.
- Mi? Alig hallok valamit. – válaszolta a tizedes. – Az a szemét gerilla eltrafálta az egyik fülemet.
- Ezek nem gerillák voltak. – szólalt meg Gorman. A többiek feléje fordultak.
- Ezt honnan veszed? – kérdezte a kapitány.
- A gerillák nincsenek ilyen jól felszerelkezve. Ráadásul pontosan tudták, hova kell célozni, hogy itt ragadjunk. És precízen céloztak, mázli, hogy Rock feje egyben maradt. Lehetetlen egy pontatlan lézerpuskával ilyen jól lőni. Ezek képzett bérgyilkosok.
- Szóval ezért üres az összes rakéta, és lejavított a két lézerágyú. – felelte Rock.
- Tényleg, épeszű ember nem állna ki egy működő löveg elé. Tudták, hogy nem működnek. – a kapitány sejtette, hogy valami nincs rendben. – Nézzük meg, mi is lapul a teherkocsin.
Odamentek a letakart raktárrészhez, és felhajtották a ponyvát. Csak ládákat láttak.
- Hát, a cucc itt van. – jelentette ki Vix.
- Nyissuk fel őket. – szólalt meg Gorman, és kivett egy feszítővasat a szerszámtartóból.
Vix és Gorman felugrott a platóra, és elkezdték lefeszíteni az egyik láda tetejét. Mikor végeztek, kinyitották. A láda üres volt. Még egynek leszedték a fedelét. Az is üres volt.
- Mocskos szemetek! – üvöltötte Rock a fülét szorítva. – Kicsesztek velünk!
- Nyugalom haver. – szólalt meg Gorman. – Próbáljunk higgadtan gondolkodni.
- Ne gyere ezzel a szöveggel! Ne…
- Pofa be! Ez parancs, tizedes! – kiáltott rá Reiben. – Megértette?
- Igen, uram. – válaszolta halkan Rock.
- Cole! Mennyi lőszer maradt a három gépfegyverben? – Reiben a kadét felé fordult.
- Hát durván ezer töltény van még gépfegyverenként. – felelte Cole. – Plusz-mínusz kétszáz.
- Az pár percre elég. – felelte Gorman.
Egy jó ideig egyikük sem szólalt meg. Vix elővett egy laposüveget, és körbeosztotta mindenkinek. A kapitány sem utasította el.
Egyikük sem merte kimondani hangosan, ami már tudatosult bennük: parancsnokság így akarja őket kivégezni.
Végül Cole törte meg a csendet.
- És mi lenne akkor, ha elindulnánk vissza gyalog?
- Na, azt megnézném. – morogta Rock.
- Öcsi, két ok van, amiért nem indulunk vissza. – szólalt meg Reiben. – Egy: csak lézerkarabélyaink vannak. Azzal nem sokra megyünk húsz bérgyilkos ellen. Kettő: ha vissza is érnénk, egyből főbe lőnének minket.
- Nem akarok meghalni. – motyogta Cole.
- Akkor meg mi fenének jöttél velünk, amikor elkötöttük a tankokat? – fordult feléje Rock.
- Mert Reiben kapitány a felettesem, így engedelmeskedem. – jött a válasz.
- Hagyd ezt a betanult maszlagot. – mondta a kapitány. – Amikor megkérdeztem tőletek, hogy velem tartatok-e, akkor azt úgy kérdeztem, hogy ember az embernek. Ott nem számított a rang. Miért jöttél velünk? Őszinte választ várok.
- Azért, mert a bátyám is így halt meg. – felelte Cole. – Hogy a parancsnokság leírta őt és a szakaszát. Járulékos veszteség, mondták nekem. Nem akartam, hogy az a három hadosztály is elessen pár idióta miatt.
- Ez az eset nem a Clive Prime-on történt hét éve? – szólalt meg a tizedes.
- Ott történt. Honnan…?
- Az ottani páncélosoknál voltam gépkarbantartó. – válaszolta Rock. – Furcsálltuk is, hogy korábban értek vissza a tankok aznap. És volt ott egy dühös tüzér. Megkérdeztem miért jöttek vissza korábban.
- És, mit mondott? – kérdezte Reiben.
- „A főtisztek magasról tesznek arra a szakaszra. Nekünk kellett volna fedeznünk őket.”- mondta a tizedes. - „A nap hőse, és a holnap legendája” ez volt a jelmondatuk. De másnap valaki felírta az egyik tankra: „A gárdisták szégyene.”
- Minket viszont legalább ezer gárdista hősnek tart. – szólt közbe Gorman.
- És ezért nem végeztek ki minket ott helyben. – mondta Vix. – Hanem inkább elküldenek ide a semmi közepére egy rozzant Baneblade-del.
- Gyáva népség a főparancsnokság. Majd biztosan azt tálalják a katonáknak: szolgálat teljesítése közben hősi halált halt bla-bla… - felelte a kapitány.
A katonák az elkövetkező néhány órát a tank belsejében töltötték. Szinte nem is beszéltek egymással. Mindenkinek megvolt a saját dolga. Rock egy töltényt vizsgált, és időnként meghúzta Vix laposüvegét. Gorman a gépfegyver mellett aludt. Vix és a kapitány a tank tervrajzait nézegették, hátha sikerült valahogy elindulni. Cole meg csak ült a radar előtt és bámult a semmibe.

A katonák a vészjelző éles hangjára ébredtek. A radaron legalább tizenöt ellenséget szimbolizáló jel villogott. Aztán a tank megrázkódott. Egy újabb rakétát lőttek ki a bérgyilkosok. Vix, Gorman és Reiben azonnal válaszoltak a gépfegyverekkel. Cole és Rock pedig előkészítették a vészhelyzetre tartalékolt hevedereket. A bérgyilkosok még egy rakétát lőttek a Baneblade amúgy is sérült lánctalpába, mielőtt leléptek.
A lőszertartalék siralmasan állt. Az elülső kifogyott, és a másik kettőben meg az utolsó heveder lőszer volt. Aztán pár órával később Vix előállt egy ötlettel.
- Reiben, a rádiót meg tudom bütykölni úgy, hogy egy rövid vészjelző szignált tudjon küldeni. – kezdte Vix.
- Mekkora hatótávolságút? – kérdezte a kapitány.
- Hát, minél magasabban van a rádió annál nagyobb. Ha tank tetejéről küldenénk, akkor egy Leman Russ észlelné.
- De ahhoz, hogy megnöveld a hatótávot, ahhoz kell a radar energiatelepe.
- Mesés. Kiküldünk egy üzenetet a semmibe, aztán ülünk vakon, ebben a konzervdobozban. – felelte Reiben.
- Egy próbát megér, uram.
- Tényleg haver, már nagyon nincs mit vesztenünk. – mondta Rock.
A kapitány bólintott, és Vix nekiállt szétszedni a radart. Durván fél óra alatt megcsinálta a jeladót.
Gorman, fogta a jeladót, majd kinyitotta a tank tetejét, kihajolt és a magasba emelte a kezét, benne a jeladóval.
- Oké kapitány, mondhatja a szöveget. – szólalt meg fentről Gorman.
Alighogy ezt kimondta lövések zúdultak a tankra. Több lövés eltalálta Gormant, aki kizuhant a tankból, de akkor már nem élt. Vix felhördült, és felkapott egy gránátfüzért, majd elindult, hogy kimásszon. Reiben megpróbálta visszatartani, de Vix leütötte a kapitányt, és felmászott a tank tetejére. Két robbanást lehetett hallani, aztán egy tompa puffanást. Minden bizonnyal Vix is meghalt. Még pár másodpercig lőtték a tankot, majd elhallgattak a fegyverek.
Fél órával később Reiben felkelt a parancsnoki székből, és elkezdett felmászni a létrán.
- Haver, mit csinálsz? – kiáltott oda Rock.
- Nem bírok tétlenül ülni, kinézek.
- Reiben, NE! – kiáltotta Rock.
A kapitány kidugta a fejét, majd elernyedt testtel zuhant vissza, homlokán egy lyukkal.
Cole és Rock hátrahőkölt, ahogy meglátták a halott kapitányt. Rock odament a vezérlőpulthoz és elkezdte szétszedni azt. Végül megtalálta, amit keresett. A tank fekete dobozát.
- Ez minek? – kérdezte Cole.
- Elmondom, mi is történt, majd lezárom, Dann őrmesternek címezve.
- Nem értem.
- Ezeket a kütyüket be lehet állítani, hogy bizonyos személyeknél működjenek. Ezek a nevek rögzítve vannak minden harckocsiban. Dann egy Szalamandrának a sofőre, így rögzítve van a neve. Őt mentettük ki először, és ha ezt meghallgatja, akkor a főparancsnokság komoly szarban lesz. Három hadosztály fogja megtudni, hogy kivégeztek minket. Ezt nem tudja eltussolni a parancsnokság. – magyarázta Rock.
- De hogy juttatjuk el? – kérdezte Cole.
- Mi már eleve halottak vagyunk. Maradt pár gránát. Felrobbantjuk a tankot. – felelte a tizedes. – Bocs öcsi, de csak így derülhet ki az igazság.
- Oké… Csináljuk.
Rock negyed órába besűrítette az elmúlt pár nap történéseit, majd lezárta a dobozt Dann nevére. Ezután elővett két gránátot, majd odaült Cole mellé.
- Ismered azt a viccet, amikor megy egy tank a sivatagban? – kérdezte Rock.
- Nem.
- Jó, mert én se.
Mindketten nevetni kezdtek, majd a tizedes kihúzta a szeget a gránátokból, és a padlóra ejtette őket.
Bruce Rock tizedes és Grag Cole kadét mosollyal az arcukon halt meg.

A parancsnoki irodában a három főtiszt tanácskozott. Az ajtó hirtelen kinyílt és egy szárnysegéd lépett be rajta.
- Elnézést a zavarásért, az akció sikerrel zárult. – mondta, majd az asztalra tette a fekete dobozt.
- Remek, de ez mi? – kérdezte Talln.
- Ennyi maradt a tankból, uram. – magyarázta a katona. – Viszont zárolva van Dann őrmester részére.
- Akkor hívassa ide az őrmestert. – szólalt meg Logen tábornok.
- Igenis, uram.
Az őrmester pár perccel később megérkezett. A tábornok megkérte, hogy nyissa fel a zárolt fekete dobozt. Mikor az őrmester távozni készült, elindult a felvétel.
- Itt Rock tizedes a kivégzésünkről, úgymond. Dann, gondolom még a doboz mellett vagy, ezért elmondom miért nem jelentkeztünk a múltkor arra a sörre. Nos azért, mert a tisztelt főparancsnokság kivégeztetett minket egy tankban...
Az őrmester döbbenten hallgatta végig a hangüzenetet, majd sarkon fordult és kiviharzott az irodából. A három főtiszt elsápadt. Több mint ezer ember fogja megtudni, hogy kivégeztek öt kiváló katonát, csak azért, mert helyesen cselekedtek. Logen elővette a pisztolyát, lelőtte a szárnysegédet, majd magával is végzett.
Dann őrmester felfestette a Szalamandra oldalára: „Az Öt Hős.” Ezzel mutatott tiszteletet Reiben kapitánynak és barátainak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisregenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr201255373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traubisoda 2009.07.22. 09:13:49

@BlackSheep89:
kösz. november óta írogatom, de csak most tudtam befejezni. :)

Sorter 2009.07.22. 22:29:34

Én is elolvastam. Tényleg nagyon fasza lett. Tetszett, hogy végig nagyon izgalmas és pörgős volt. Gratula!

traubisoda 2009.07.22. 22:43:24

@Sorter:
kösz, amúgy most vettem észre, hogy kihagytam az SSDD jelentését. mostmeg már nem tudom hova begyömöszölni.
SSDD = Sok Szarban De Derűsen

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2009.07.25. 00:27:48

Hehe, ez jó! Amúgy én a helyedben a sivatagos vicc után tettem volna be, persze ez csak egy tipp!
süti beállítások módosítása